Hvordan Narkolepsi opleves
Oversættelse af en artikel fra American Nareolepsy Association's medlemsblad "The Eye Openet", juli 1992.

Afsnit af en tale holdt af Edward Renaud for The National Commission on Sleep Disorders Research (USA) i 1992.

Jeg har ikke et medicinsk kendskab til narkolepsi, men jeg har seks års erfaring med at have narkolepsi , hvor jeg har bestræbt mig på at fortsatte en karriere som underviser i kunstindustri. Som underviser vil jeg gerne her give en kort lektion i praktiske forsøg du kan gøre for at forstå, hvad narkolepsi er.

Du kan prøve et eller flere af forsøgene ad gangen; for at få den mest realistiske oplevelse, prøv dem alle sammen samtidig. Som et eksperiment prøv dem i en uges tid for at få fuld forståelse, prøv dem i fem år.

1 For at lære om afbrudt nattesøvn, sæt dit vækkeur fil at ringe med halvanden times mellem og hold dig vågen i ti minutter hver gang det har ringet.

2 For at lære om søvnanfald om dagen, skift fra forsøg nunnner 1 til 48 timers perioder uden søvn. Hvis du er så uheldig at falde i søvn inden for disse 48 timer, så begynd forfra.

3 For at lære hvordan det er at leve med narkolepsi, forklar det til mindst to nye personer hver uge. Overhør høfligst sådanne svar som "'jeg bli'r da osse søvnig engang imellem' eller "jeg kender én der havde det sådan, men han blev helbredt" og "jeg er sikker på at du snart far det bedre".

4 For at lære om katapleksi, prøv at lade som om du falder besvimet om på gulvet hver gang du bliver vred, forskrækket, overrasket, ked af det, eller du ler. Dette kan du naturligvis springe over, hvis du aldrig kommer ud for nogen af disse følelser.

5 For at lære om søvnanfald om dagen, prøv at sove en halv time før du kører nogen steder hen, sov en halv time når du ankommer, sov en halv time før du skal hjem igen Og sov en halv time når du er kommet hjem.

Det bliver to timer ekstra for hver tur, men det er det værd, for så kan du måske undgå at fare vild medens du kører, blive borte i butikker, eller falde i søvn på arbejdet eller når du er sammen med andre mennesker.
 Efterhånden vil du lære at undgå at tage de fleste steder hen, for du får ikke tid til det.

6 For at lære om søvnlammelser og hallucinationer, bed nogen om at binde dig fast til sengen og putte et lommetørklæde i din mund, og bed så en ven ringe til dig, eller hamre og banke på din dør, råbe dit navn, starte din røgalarm eller smadre din hoveddør. Du vil ikke være i virkelig fare, men du vil begynde at tro at du er det.

7 For at lære noget om automatiske handlinger, bed en ven om engang mellem (når du ikke venter det) at gemme dine nøgler, din tegnebog, dit checkhæfte og hvad du har indkøbt til middagsmad. Han må være lidt opfindsom og ikke gemme tingene de samme steder hver gang.

Vi lægger alle sammen tingene fra os på forkerte steder engang imellem, men automatiske handlinger betyder at tingene ligger på steder der ikke er til at gætte.
Nogle små vink: Led efter stegen i dækketøjsskabet, de frosne grønsager i lommen på din bedste jakke, led i skraldespanden eller fryseren efter dine nøgler og i vaskemaskinen efter dit checkhæfte.

For at finde din tegnebog, prøv at lede mellem købmandsvarerne.

Skriv en liste over alle de minutter du har spildt på at finde disse ting og læg så listen et forkert sted. Så vil du forstå hvilken total solformørkelse de automatiske handlinger medfører.

8 For at få det hele med kan du prøve nogle af følgende forsøg: Lad som om du sover ved møder,, i kirke, og hvor som helst du sidder ned. Medbring altid et køkkenur til at vække dig.

Kom for sent til alting. Fald i søvn nar du venter på grønt lys i trafikken. Lad som om du bliver søvnig og farer vild, selv når du kører på veje du kender.

Prøv at forestille dig hvordan det er at vågne op om natten og ikke ane hvem du er, hvor du er eller hvilket arbejde du har. Brug noget tid hver nat på at finde ud af det.

Dette er en kort lektion i hvordan livet er som narkoleptiker. Det er ikke nogen perfekt gengivelse, og det passer heller ikke på alle narkoleptikere, men det er tæt på. Det vil lave helt om på dine dage og nætter.
Retur til toppen


Støt vore sponsorer som muliggør dette websted
Copyright © Narkolepsi.dk Mogens Førby 1998 - 2016
 
 Home
 Artikler
 Dansk Narkolepsi Forening
 Diabetes
 Dr.Gordon Wildschiødtz
 Faldt i søvn bag rattet
 Film om Narkolepsi
 Gæstebog
 Hjertet
 Hvordan Narkolepsi opleves
 Interveiws
 Leve med Narkolepsi
 Links
 Udenlandske links
 Medicin
 Søvnapnø
 Årsagen fundet