Amfetamin

Amfetamin blev første gang fremstillet i laboratoriet i 1887, men første mange år senere opdagede man dets kraftige stimulerende virkning på centralnervesystemet, idet det modvirkede træthedsfølelse og søvntrang.

Det blev brugt i Den spanske Borgerkrig i slutningen af 1930erne og til soldater på begge fronter under 2. verdenskrig for at undgå svækkelse af den militære ydeevne under døgnlange strabadser uden mulighed for hvile eller søvn det samme gjaldt for mange af vore egne modstandsfolk som mange gange, efter en lang arbejdsdag, skulle holde sig vågne det meste af natten.

Rolling Stones synger om Amfetamin som "Mother's Little Helpers", en slags doping i hverdagen, og under betegnelsen "speed" og et utal af andre navne forhandles stof-fet i ren form eller tilblandet barbitursyrer og andre stoffer som narkotika på det sorte marked.

Tidligere kunne man herhjemme købe amfetamin i håndkøb, såkaldte ferietabletter eller "pep" - midler, men det nu hører under strengeste receptgruppe, narkotika.

Rent lægeligt har Amfetamin kun berettigelse ved sygdommen Narkolepsi - alt andet brug er misbrug!

Det bør ikke anvendes ved naturlig træthed og søvntrang som er et tegn fra organis-men om, at den behøver hvile.

Virkningen består som nævnt i en stimulering af centralnervesystemet så at arbejds-lyst og aktivitetstrang forøges, søvntrang og træthedsfølelse forsvinder, dog ikke ud over det stade, man almindeligvis er på i frisk og udhvilet tilstand.

Disse egenskaber har gjort stoffet populært som doping i hverdagen og ved sports-konkurrencer, hvor anvendelse er diskvalificeringsgrund. Det anvendes undertiden også som afmagringsmiddel, idet præparatet virker appetitnedsættende (dog sjældent for personer med Narkolepsi)

Af bivirkninger kan bl.a. nævnes (dog sjældent for personer med Narkolepsi): rysten på hænderne, hjertebanken, hovedpine, kolde arme ben, hurtig puls, kvalme, ap-petitløshed, vandladningsbesvær, taletrang, søvnløshed - tørhed i munden (normalt for personer med Narkolepsi - se "artikler/Sammenhængen mellem Caries og visse medikamenter") samt kan der for narkoleptikere opstå impotensproblemer!

Der er flere steder advaret mod tilvænning og at Amfetamin er vanedannende overfor personer med Narkolepsi og selvom jeg ikke har nogen lægelig eller anden "faglig" baggrund for at udtale mig på anden end indtagelse af Amfetamin gennem 12- -13 år og i en konstant mængde af 12 - 15 stykker pr. dag!! - lad mig skynde mig her at nævne, at bl.a. Dr. Gordon Wildschiødtz, Rigshospitalet er fuldt ud bekendt med det og har accepteret det da jeg samtidig har skiftet mellem Amfetamin og Ritalin for-stået på den måde, at jeg i den ene periode (en periode = ca. 10 dage) tog Amfetamin og den næste periode tog Ritalin således, at hvis et af medikamenterne skulle være vanedannende, så nåede det ikke at accelerere op før jeg så skiftede over til det andet medikament.

Denne kombination har som sagt fungeret perfekt i mit tilfælde som erklæret 75% invalideret af sygdommen!

Gennem 9 af de 12 år jeg har boet i Flensborg har jeg selv måtte betale for Amfetamin da jeg ikke kan få medikamentet her i Tyskland og har derfor måtte hente det på et apotek i Danmark, hvilket betød en medicinudgift på ca. kr. 16 - 1800 om måneden - jeg kunne ikke blive medlem af noget dansk sygeforsikring og måtte derfor selv betale uden nogen form for tilskud

For 2 - 3 år siden blev det sådant, at jeg faktisk fik min medicinudgifter reduceret med ca. 85% ved, at der var en ordning i Tyskland hvor man kun skulle betale "receptpenge" dvs. at man betaler for hver recept uanset hvilket medikament det drejer sig om! men det betød så, at jeg måtte gå over til kun, kun at få Ritalin og må også indrømme, at det nu går udmærket.

Det skal lige nævnes, at den Amfetamin som jeg fik tidligere var 5mg og Ritalinen er 10mg - og kan man bruge det som en form for rettesnor, så skulle Amfetamin være dobbelt så effektiv som Ritalin!! - men det står 100% for min egen regning og ikke tages for andet - men tankevækkende er det nu alligevel...

Retur til Medicinoversigt:click (2221 bytes)
Retur til toppen


Copyright © Narkolepsi.dk Mogens Førby 1998 - 2018

 Home
 Artikler
 Leve med Narkolepsi
 Faldt i søvn bag rattet
 Medicin
 Årsagen fundet
 Film om Narkolepsi
 Interveiws
 Gæstebog
 Links
 Dr.Gordon Wildschiødtz
 Diabetes - Hjerte
 Film om Narkolepsi
 Hvordan Narkolepsi opleves
 Søvnapnø
 Tilbage til Danmark
 Dansk Narkolepsi Forening
 Ubehagelig oplevelse med Rigshospitalet