Sammenhængen mellem Caries og visse medikamenter

Visse medikamenter, bl.a. nogle af de som bruges i forbindelse med narkolepsi, har den bivirkning, at den naturlige spytsekretion hæmmes væsentligt med ualmindelig mundtørhed til følge.

Dette nedsætter igen tændernes modstandskraft, og man får større tilbøjelighed til at få huller i tænderne (caries).Man har hidtil iagttaget denne ubehagelig bivirkning ved indtagelse af f.eks. Amfetamin, Anafranil, Ritalin og flere andre antidepressive medikamenter.

Dersom man af hensyn til sin narkolepsi er nødt til at tage et eller flere af disse stoffer og oplever en usædvanlig tørhed i munden, anbefales det at modvirke tørheden ved feks. at tygge medicinsk tyggegummi (Caroxin), der fås på apoteket uden recept, samt at børste tænderne ekstra ofte.

Selv om det lykkes at formindske tørheden i munden, kan man ikke altid undgå øgede tandskader, der kan medføre kostbar tandbehandling i form af broer og kroner. Mundtørheden. bevirker, at proteser bør undgås, da de kun vil gøre ondt.

Jeg har gemmen mange år besøgt min tandlæge en gang årlig for derved, at kunne være på forkant med situationen vedr. mine tænder. I sensommeren 2002 (ca. 4 måneder efter det første besøg hos tandlægen) mistede jeg en tand som var hård angrebet af Caries - den flækkede/knækkede uden forudgående varsel.

Jeg har efterfølgende været under behandling i ca. 7 - 8 måneder, men det til trods mistede jeg endnu en tand på samme måde ca. 6 måneder efter og sidst jeg hos ham (2. jan.2003), tog jeg en diskussion med ham om problemet og blev bekræftet i, at det var den manglende spytsekret som var årsagen og at det kunne gå meget, meget stærkt hvis man ikke passede på - i løbet af 2 - 5 måneder kan en rask tand forandre sig fuldstændig så den må trækkes ud.

Det er derfor meget vigtigt, at en narkoleptiker passer sine tænder ordentligt og om nødvendigt, får dem kontrolleret 2 - 4 gange årligt!!) for det kan gå meget, meget stærkt!!!

Der kan, inden tandbehandlingen påbegyndes, ansøges om tilskud - som bør bevilges - når tandskaderne skyldes indtagelse af nødvendig medicin og ikke manglende mundhygiejne.

Skriv venligst i min Gæstebog så jeg kan se, at du har været her ;)

Retur til Artikeloversigt:click (2221 bytes)

Retur til toppenStøt vore sponsorer som muliggør dette websted
Copyright © Narkolepsi.dk Mogens Førby 1998 - 2016
 Home
 Artikler
 Dansk Narkolepsi Forening
 Diabetes
 Dr.Gordon Wildschiødtz
 Faldt i søvn bag rattet
 Film om Narkolepsi
 Gæstebog
 Hjertet
 Hvordan Narkolepsi opleves
 Interveiws
 Leve med Narkolepsi
 Links
 Udenlandske links
 Medicin
 Søvnapnø
 Årsagen fundet