Rejser med Narkolepsi

Oversættelse af et læserbrev af Joseph A. Piseopo til den australske narkolepsiforenings blad "The Reveille", oct 1996

Jeg er 52 år, gift, med to sønner på 25 og 23 år og bor i USA, nær ved Chicago. Jeg har lidt af alvorlige narkolepsisymptomer siden jeg var 14, men blev først diagnosticeret, da jeg var 21.

Siden 1969 er jeg med godt resultat blevet behandlet med en daglig dosis på 100 mg methamfetamin (Desoxyn) .

Jeg rejser meget i mit arbejde og i fritiden ~ med ture for nylig fra USA til Australien og New Zealand; Kina, Hong Kong og Japan; Thailand, Malaysia, Singapore og Indonesien; England; Egypten, Kenya, Zimbabwe og Sydafrika.

Jeg har aldrig stødt på problemer med min narkolepsimedicin på mine hyppige rejser i USA og til mange fremmede lande. Jetlag giver mig sommetider lidt midlertidigt ubehag, men det forsvinder i løbet af et par dage uden særlige foranstaltninger.

Det er vigtigt at tage sin medicin på samme måde som man normalt ville gøre det hjemme. Hvis man ankommer om aftenen, ville man sandsynligvis ikke tage noget opkvikkende.

Hvis man ankommer om morgenen, ville man nok, også selv om man vil tage en lur. Jeg har aldrig været nødt til at tage en forhøjet dosis. At få tilstrækkelig nattesøvn på rejser er meget vigtigt for ens vågenhed om dagen - endda vigtigere end normalt. Man må være forsigtig med hvad man drikker med sin medicin. I mange lande er vandet i hanerne dårligt, så man bør sørge for at have noget juice eller en flaske vand ved hånden, når man skal tage sin medicin.

Jeg vil gerne fremhæve de forholdsregler jeg tager, hver gang jeg rejser, uden undtagelse, for at undgå en masse mulige problemer, der ville være pinlige eller det, der er værre:

1: Læg aldrig din medicin i din bagage - lige meget hvor kort eller langt, du skal rejse. Det er vigtigt for din livskvalitet, at du har den i håndtasken eller lommen, eller i din håndbagage, lige meget hvor besværligt det kan være. Du skal altid have din medicin på dig.

Efterlad den aldrig i dit hotelværelse, i et fly, tog, bus eller i en lejet bil. Bagage bliver væk hver dag. Din medicin kan blive tabt, stjålet eller glemt på turen, hvis du ikke har den på dig hele tiden.

2: Tag altid medicin nok med til hele turen, plus en ekstra dag eller to for en sikkerheds skyld. Dette gælder lige meget hvor længe, du skal være væk.

Du skal ikke regne med, at læger eller apoteker i udlandet kan skaffe dig din medicin. Det kan være umuligt at finde en læge, som vil skrive en recept til dig i et andet land.

Recepter, som gælder flere gange, er ulovlige i nogle lande, og den pågældende medicin findes måske ikke der, hvor du er på rejse. Kvaliteten og virkningen af medicinen er måske heller ikke den samme. Substitutter kan være virkningsløse, og prisen kan være meget højere, end du kan betale.

3: Tag aldrig medicinen ud af dens originale emballage med apotekerens etiket. Det kan være nyttigt at bede din læge eller apoteker om at skrive "for narkolepsi", på etiketten.

En mor fra Ohio med en teenagedatter, der er narkoleptiker, tilbragte for nylig 30 dage i fængsel for at medbringe datterens ordinerede medicin i en mere praktisk, men ulovlig beholder.

4: Du skal aldrig tale om, eller lave vittigheder med, eller vise din medicin til nogen som helst uden god grund. Når du skal gennem told- og paskontrollen, skal du altid have den på dig. I de fleste lande skal myndighederne have en "rimelig grund", før de lovligt kan visitere dig - men det gælder ikke din bagage!

Du skal aldrig deklarere din medicin på toldblanketter eller formularer. Hvis du nogen sinde bliver spurgt, om du har nogen som helst "stoffer", bør du sige "ingen".

En lovlig narkolepsipatient bør aldrig tale om stoffer - kun om sin medicin.

Nogle myndigheder foreslår, at man medbringer et brev fra sin læge om sin diagnose og behandling.

Jeg har aldrig gjort det og regner heller ikke med at gøre det, da jeg ikke har oplevet nogen som helst problemer.

Der er ingen garanti for, at en sådan dokumentation er nyttig eller tilstrækkelig. Måske ville et sådant brev hjælpe, hvis man på en eller anden måde mistede eller beskadigede sin medicin, men regn ikke med det.

Man skal behandle sin medicin som man behandler sine kontante penge, man har dem altid på sig eller i pengeskabet.

Måske kan personalet på dit lands ambassade eller konsulat hjælpe dig i en vanskelig situation, men sund fornuft tilsiger, at man skal undgå at gøre sig afhængig af, at nogen hjælper én. Nogle ekstra kommentarer om rejser i USA.

I USA er methamfetamin (Desoxyn) samt dextroamfetamin (Dexedrin) og methylphenidat (Ritalin) kontrollerede stoffer under Schedule II of the Federal Controlled Substances Act.

Denne lov regulerer fremstilling, distribution, udlevering og levering af medikamenter (drugs) ... , der kan medføre misbrug eller fysisk eller psykologisk afhængighed. Medicinalfirmaer, læger, farmaceuter og ulovlige medicinbrugere, men ikke lovlige patienter, er underlagt denne lov. Hver delstat har sin egen Controlled Substances Act, der indbefatter flere eller færre af de føderale regler, nogle af dem endda mere restriktive.

Lovene skal tages alvorligt. Man kan blive arresteret og tilbageholdt, hvis man mistænkes for ulovligt salg eller brug af medikamenter. Kontrollerede stoffer skal til enhver tid opbevares i deres originale, korrekt etiketterede beholder.

Recepter kan måske ikke ekspederes. De fleste apoteker vil ikke ekspedere en recept på disse medikamenter, hvis den indleveres af en ukendt person.

De fleste apoteker har ikke engang sådanne medikamenter på lager; de må bestilles hjem hver gang der indleveres en ny recept. I nogle stater er visse medikamenter fuldstændigt forbudt. I de fleste stater kan sådanne medikamenter ikke sendes med posten.

Nogle stater begrænser den mængde, der må stå på en enkelt recept; nogle kræver, at recepten skal indløses inden 48 timer fra udstedelsesdatoen. At sælge eller forære en enkelt tablet til en anden person er en alvorlig føderal forbrydelse.

Det er vigtigt at forstå, at lovlige patienter ikke har noget at frygte i USA, men også at indse, at der er koncentreret store resourcer om at håndhæve forebyggelsen af medicinmisbrug og ulovlig brug.

Patienter tilrådes at undgå kontakt med personer, der er indblandet i ulovlig handel med medikamenter. Så man bør passe sig selv og holde sig væk fra områder, hvor man ikke har noget at gøre. Man skal ikke løbe risikoen for fejlagtigt at blive antaget for at være ulovlig bruger.

-------------

J.A. Piseopo er medlem af den australske narkolepsiforening og har tidligere været bestyrelsesmedlem og kasserer for the American Narcolepsy Association.

Retur til toppen

Skriv venligst i min Gæstebog så jeg kan se, at du har været her ;)

Retur til Artikeloversigt:click (2221 bytes)Støt vore sponsorer som muliggør dette websted
Copyright © Narkolepsi.dk Mogens Førby 1998 - 2016
 Home
 Artikler
 Dansk Narkolepsi Forening
 Diabetes
 Dr.Gordon Wildschiødtz
 Faldt i søvn bag rattet
 Film om Narkolepsi
 Gæstebog
 Hjertet
 Hvordan Narkolepsi opleves
 Interveiws
 Leve med Narkolepsi
 Links
 Udenlandske links
 Medicin
 Søvnapnø
 Årsagen fundet