Restless Legs Syndrom

Oversættelse af en artikel i den norske narkolepsiforenings blad "SOMNUS", nr 1, 1996, skrevet af patienter med RLS (Restless Legs Syndrøme)

FOKUS PÅ RESTLESS LEGS SYNDROME - HVILELØSE BEN SYNDROMET

Mestringsstrategier

Vigtigst: Forsøg ikke at skjule, at du har RLS-bevægelser. Det vil bare forstærke bevægelserne. Beskriv situationen for din familie, venner, læger og andre, du kommer i kontakt med. Tag medicin som ordineret - hvis det ikke virker, tal med din læge

Skriv et skema over dit søvnmønster og giv det til din læge.

Gem en liste over alle recepter og andre midler (helsekost, vitaminer o.l.), således at denne kan forevises for din læge.

Start og slut dagen med udstrækningsøvelser for benene, øvelser der passer til dit fysiske niveau.

Overvej at sove til ud på morgenen, medens dine ben er mindst aktive, eller tag et formiddagshvil, hvis det passer bedre til dine daglige gøremål.

Monter en skrivepult, så du kan benytte en stol med høje ben

Vælg at sidde yderst på rækken, når du er i biografen eller teatret, således at du let kan rejse dig og stå lænet mod Væggen, hvis det skulle blive nødvendigt.

Overvej at lytte til lydbøger, da det at lytte til en god fortæller kan gøre den tid, hvor du må vandre rundt, lidt mindre frustrerende.

Anbring et sammenklappeligt bogstativ (,,nodestativ") oppe på et bord eller en hylde, således at du om nødvendigt kan stå op og læse.

Tag dig et varmt karbad eller et varmt brusebad for at mindske benbevægelserne midlertidigt.

Du må acceptere, at nogle gange giver dine ben dig ikke mulighed for at hvile. Bliv ikke liggende i sengen og kæmp imod. Lav lidt husarbejde eller begynd på din yndlingshobby til symptomerne forsvinder.

Rejsetips

Læg rejserne på tidspunkter, hvor dine symptomer ikke er særlig fremtrædende. Lange køreture bør indeholde mange pauser. Hvis du skal rejse langt med fly, kan det være klogt at mellemlande, så du kan få hvilet og strakt lidt ud.

Tag kontakt til en RLS-gruppe. Hvis der ikke findes én, så start en interessegruppe selv! Sammen er vi stærke!

Norsk Narkolepsiforening har engageret sig i RLS-problematikken (Restless Legs Syndrome = hvileløse ben syndromet) , fordi denne lidelse mindsker eller fratager patienterne en god nattesøvn.

Oversættelse: Trine Jespersen

Skriv venligst i min Gæstebog så jeg kan se, at du har været her ;)

Retur til Artikeloversigt:click (2221 bytes)

Retur til toppenStøt vore sponsorer som muliggør dette websted
Copyright © Narkolepsi.dk Mogens Førby 1998 - 2016
 Home
 Artikler
 Dansk Narkolepsi Forening
 Diabetes
 Dr.Gordon Wildschiødtz
 Faldt i søvn bag rattet
 Film om Narkolepsi
 Gæstebog
 Hjertet
 Hvordan Narkolepsi opleves
 Interveiws
 Leve med Narkolepsi
 Links
 Udenlandske links
 Medicin
 Søvnapnø
 Årsagen fundet