Diabetes - Sukkersyge

Fra jeg kom hjem fra Thule genoptog jeg efter et års tid hvor jeg skulle finde mig selv, mit arbejde som assurandør og hvert tredie år besøgte jeg min læge for at få et udvidet tjek af systemet og gentagne gange fik jeg at vide at mit levertal var for høje, men derudover gjorde lægen intet - ikke noget med at undersøge hvorfor de var for høje, fo havde han gjort det ville han finde ud af at jeg havde begyndende sukkersyge.

Årene gik og i 2001 skulle jeg i en anden forbindelse have taget en blodprøve.

Lægen ville få resultatet om fredagen. På et tidspunkt fik han øje på mig i trafikken og derefter jagtede han mig indtil jeg blev klar over at han ville snakke med mig - mit blodsukker var på 500% og han ville have mig indlagt med det samme, men vi blev enig om at udsætte et mandag morgen.

På grund af den ubehandlede sukkersyge i alle de forudgående år har haft en meget stor indflydelse på mit problem med hjertet i dag.

Det er ikke det eneste som sukkersygen ersag til, jeg har fået neuropati (nerverne er ødelagte) i begge fødder, dvs. at jeg efterhånden ikke har føling i dem mere og skal fåi specelle sko som skal være 3 - 4 numre for store - de ligner på den nærmeste en par dykkerstøvler....

Så hvis du har diabets så pas din målinger og evt. insulin - sukkersyge er farlig hvis det ikke bliver passet.

Får jeg en revne i foden (jeg mærket intet hvis jeg skærer mig på et glas eller lignedne - jeg har prøvet det og der gik et par dage før jeg opdagede at der sad et stykke glas under storetåen...det tog over en måned før at det var helet.

04.08.2016

Diabetes er en fællesbetegnelse for stofskiftesygdomme, hvor omsætningen af sukker forløber unormalt. Mest almindelig er type 2 diabetes - en sygdom i eksplosiv vækst, især pga. den øgede forekomst af overvægt og stillesiddende livsstil i den industrialiserede del af verden.

Omkring 200.000 danskere har fået stillet en diagnose, men man regner med, at lige så mange har type 2 diabetes uden at være klar over det.

Næsten alle type 2 diabetikere er insulinresistente. Det betyder, at diabetikeren ikke udnytter den insulin, som kroppen producerer, optimalt. Den overvægtige type 2 diabetiker har altså tilstrækkelig insulin, men kan ikke udnytte den, da kroppen er resistent overfor insulinen. Der er altså en uligevægt mellem insulinproduktionen og udnyttelsen af insulinen. En måde at behandle type 2 diabetes på er derfor at reducere insulinresistensen og derved bringe ligevægten tilbage.

GlaxoSmithKline introducerede i 2000 tabletten Avandia® (rosiglitazon), der betyder at diabetes patienten bliver bedre til at udnytte insulin. I 2004 kom AvandaMet® (rosiglitazon/metformin), som er en kombination af metformin og Avandia i én tablet.

GlaxoSmithKlines medicin til behandling af type 2 diabetes:

Avandia® (rosiglitazon)

AvandaMet® (rosiglitazon/metformin)

 Læs mere om medicin mod type 2 diabetes

Fakta om type 2 diabetes

Hvorfor er blodsukkeret for højt hos type 2 diabetikere?

Insulin er et hormon, der udskilles fra bugspytkirtlen. Når mad fordøjes, nedbrydes den til mindre elementer. Et af de vigtigste er druesukker (glukose), der er en af kroppens væsentligste energikilder. For at glukose kan komme ind i kroppens celler og blive til energi, skal den hjælpes på vej af insulin. Man kan opfatte insulin, som en nøgle, der åbner for passagen af glukose ind til cellerne. Når kroppen ikke kan udnytte insulin effektivt, forbliver en del glukose i blodbanen, så blodsukkerniveauet bliver for højt. Man udvikler type 2 diabetes.

Type 2 diabetes udvikler sig langsomt og ofte ubemærket med symptomer, der tit opfattes som alderdomstegn eller almindelig svækkelse.

Symptomer på type 2 diabetes:

træthed

tørst

hyppig vandladning

kløe i skridtet pga. svampeinfektion

krampe og uro i benene

synsforstyrrelser

Et liv med type 2 diabetes

Overvægt og for lidt motion er de væsenligste årsager til type 2 diabetes og insulinresistens. Det er vigtigt at mindske insulinresistensen. Som diabetiker kan man gøre dette ved at tabe dig og dyrke regelmæssig motion. Svømning, gå- eller cykelture i 40 minutter, tre gange om ugen er nok til at opnå en gavnlig effekt. Nogle type 2 diabetikere, der lige har fået konstateret sygdommen, kan rent faktisk opleve at sygdommen forsvinder efter vægttab og motion.

Hvis blodsukkerniveauet ikke kan kontrolleres alene ved vægttab og motion, vil patienten blive tilbudt medicin. Der findes tre hovedkategorier af tabletbehandlinger, der kan hjælpe type 2 diabetikere. Den ene øger kroppens produktion af insulin, den anden mindsker kroppens egen produktion af druesukker. Den sidste gruppe, som Avandia® tilhører, forbedrer kroppens evne til at udnytte insulin. Ofte kan det være en fordel at benytte to lægemidler for at øge effekten. AvandaMet® kombinerer to behandlinger, der reducerer kroppens overproduktion af druesukker og forbedrer kroppens evne til at udnytte insulin.

Fakta om type 2 diabetes

Ved type 2 diabetes er cellernes evne til at reagere på insulin nedsat, og nogle gange producerer bugspytkirtlen ikke nok insulin

Ca. 90% af alle diabetikere har type 2 diabetes

Type 2 diabetes rammer især mennesker over 35 år

Ca. 80% af alle type 2 diabetikere er overvægtige

En sund livsstil kan forebygge type 2 diabetes

Arveligheden er stor for type 2 diabetes: Søskende og børn af type 2 diabetikere har en risiko på 30-40% for selv at få sygdommen

Fakta om type 1 diabetes

Ved type 1 diabetes kan bugspytkirtlen næsten eller slet ikke producere insulin

Ca. 10% af alle diabetikere har type 1 diabetes

Type 1 diabetes rammer især børn og unge

Type 1 diabetes skal behandles med daglige insulinindsprøjtninger

Man kan ikke forebygge type 1 diabetes

Arveligheden er lille for type 1 diabetes: Søskende og børn af type 1 diabetikere har en risiko på 5-6% for selv at få sygdommen

 Ansvarsfraskrivelse: Oplysninger på denne hjemmeside erstatter IKKE professionel lægerådgivning eller -behandling og kan således aldrig danne udgangspunkt for hverken diagnose eller behandling.

GlaxoSmithKline fraskriver sig ethvert ansvar for skader/gener, som opstår som følge af brug/misbrug af information på denne hjemmeside. GlaxoSmithKline© 2002 - Alle rettigheder til hjemmesiden forbeholdes GlaxoSmithKline.

Retur til toppen

  

Skriv venligst i min Gæstebog så jeg kan se, at du har været her ;)

 

 
04-08-2016

 Home
 Artikler
 Dansk Narkolepsi Forening
 Diabetes
 Dr.Gordon Wildschiødtz
 Faldt i søvn bag rattet
 Film om Narkolepsi
 Gæstebog
 Hjertet
 Hvordan Narkolepsi opleves
 Interveiws
 Leve med Narkolepsi
 Links
 Udenlandske links
 Medicin
 Søvnapnø
 Årsagen fundet