Prozac

De piller, som i daglig tale hedder lykkepiller, har desværre alle sammen mere eller mindre påvirkning på ens seksuelle lyster. Det kan dog variere fra mærke til mærke, så det kan være en ide at prøve et andet mærke inden for gruppen af lykkepiller. Der findes andre piller mod depression, som ikke påvirker ens seksuelle lyst, men de har selvfølgelig andre bivirkninger.

Der findes nogle piller, som er en videreudvikling af lykkepiller, og de påvirker ikke i samme grad ens seksuelle lyster, til gengæld kan man blive sløv af dem og tage på i vægt. Disse piller hedder f.eks. Remeron, Nefadar, Efexor og Edronax, og du skal have recept for at kunne få dem. De eneste lykkepiller, som du kan få uden recept, er dem man i pressen kalder grønne lykkepiller (Perikon), men de virker ikke mod depression.
 

I forbindelse med markedsføringen af den første lykkepille, Prozac (Fontex), blev der i USA skrevet meget om pillens lyksaligheder. Tidsskriftet Newsweek omtalte Prozac som et ´wonderdrug´, der foruden at virke ved depression og angst kunne give øget selvtillid og handlekraft. Disse egenskaber er siden beskrevet i en amerikansk bestseller.

Danske medier har siden anvendt betegnelsen lykkepiller. Fagfolk foretrækker dog betegnelsen selektive serotonin genoptagelseshæmmere (SSRI).


Ved depression er der lavere mængder frit serotonin i hjernen end normalt. Disse stoffer virker ved at blokere for genoptagelsen af signalstoffet serotonin i hjerneceller. Mængden af frit serotonin i hjernen vil derfor øges.

Stofferne anvendes fortrinsvis ved behandling af milde og moderate depressioner. De har dog også vist sig at være effektive ved panikangst, tvangs-handlinger eller -tanker, tvangsgråd efter slagtilfælde og bulimi.

Danske undersøgelser tyder på, at stofferne er mindre effektive end de klassiske former for antidepressiv medicin (tricykliske antidepressiva ved de sværeste (indlæggelseskrævende) depressioner.

Ved milde og moderate depressioner er de formentlig lige så effektive, og hyppigheden af uønskede virkninger er mindre. Der er ikke forskel på de enkelte lykkepiller, hvad angår effektivitet.


Som tilfældet er med de klassiske former for antidepressiv medicin, indtræder virkningen af lykkepillerne også først efter en-tre ugers behandling.

Bivirkninger


De hyppigste bivirkninger er fra mavetarm-kanalen. Mange patienter oplever kvalme, opkastninger, madlede, eventuel mavekneb. Disse bivirkninger er som regel forbigående.

I starten af behandlingen ses også søvnbesvær, nervøsitet og hovedpine. Nogle vil også opleve seksuelle forstyrrelser som impotens og forsinket sædafgang. Disse bivirkninger kan optræde med alle typer lykkepiller.


Der er intet, som tyder på, at man bliver afhængig af lykkepiller. Man opnår ingen rusvirkning som ved alkohol eller morfin. Der er dog beskrevet symptomer ved brat ophør.

Lykkepillerne betragtes normalt som relativt ugiftige. De kan for eksempel anvendes ved behandling af depression hos hjertesyge, ældre patienter. Der kan dog opstå problemer, når lykkepillerne anvendes sammen med visse lægemidler.

Lykkepillerne kan nemlig forringe udskillelsen af disse lægemidler, hvorved man får en ophobning i kroppen, der kan være farlig

Graviditet eller amning

Erfaringerne med lykkepiller er endnu ret sparsomme. Sundhedsstyrelsen fraråder brug af lykkepiller under graviditet og amning. Under disse forhold bør man behandle med de klassiske antidepressive lægemidler. Nye undersøgelser tyder dog på, at det ikke er farligt at indtage lykkepiller under graviditet.

Skriv venligst i min Gæstebog så jeg kan se, at du har været her ;)

Retur til Medicinoversigt:click (2221 bytes)


Støt vore sponsorer som muliggør dette websted
Retur til toppen
Copyright © Narkolepsi.dk Mogens Førby 1998 - 2016
 Home
 Artikler
 Dansk Narkolepsi Forening
 Diabetes
 Dr.Gordon Wildschiødtz
 Faldt i søvn bag rattet
 Film om Narkolepsi
 Gæstebog
 Hjertet
 Hvordan Narkolepsi opleves
 Interveiws
 Leve med Narkolepsi
 Links
 Udenlandske links
 Medicin
 Søvnapnø
 Årsagen fundet